Klimatické strategie je potřeba schválit, zaznělo na konferenci Od strategií k implementaci

zveřejněno 04.10.2024

Centrum pro dopravu a energetiku spolu s Centrem pro klimatické právo a udržitelnost Ústavu státu a práva AV ČR (CLASS) zorganizovalo konferenci “Od strategií k implementaci: Jak Česko naplní své klimatické cíle?” zaměřenou na současný stav projednávání tří klíčových dekarbonizačních strategií a na jejich následnou implementaci. Co musí Česko udělat, aby snížilo emise a zajistilo udržitelnou prosperitu do budoucna? Na tuto otázku hledali odpověď zástupci a zástupkyně Ministerstva životního prostředí, odborné a podnikatelské obce a akademické sféry. Konferenci v pražském Impact Hubu moderovala šéfredaktorka portálu Euractiv Aneta Zachová.

V prvním bloku, zaměřeném na klíčové projednávané strategické dokumenty, které mají nasměrovat českou klimatickou a energetickou politiku v následujících letech, promluvil mimo jiné vrchní ředitel Sekce ochrany klimatu Ministerstva životního prostředí Petr Holub. Aktualizace strategických dokumentů, konkrétně Politiky ochrany klimatu, podle něj měla nastavit konkrétní plán, jak Česko dosáhne klimatické neutrality do roku 2050, zatím ale není schválená. Štěpán Vizi z Centra pro dopravu a energetiku upozornil na to, že po rozhodnutí vlády odložit projednání zřejmě dojde k oslabení cílů, včetně cíle dosáhnout klimatické neutrality.

Druhý blok konference řešil otázku, jakým způsobem zavést plány a strategie do praxe. Eva Balounová z CLASS připomněla, že většina evropských států má narozdíl od Česka vlastní klimatický zákon. Ekonom Tomáš Protivínský z think-tanku IDEA při výzkumném pracovišti CERGE-EI upozornil na ekonomické škody spojené s nečinností v oblasti řešení klimatické změny a s tím spojenou nutnost přijetí efektivních opatření. Martin Abel z Asociace pro mezinárodní otázky nicméně připomněl, že Česko dosud v praxi nesnižovalo emise ani tak, jak si předsevzalo v již platných strategiích.

Na konferenci opakovaně zaznělo, že nejbližším krokem ve vývoji směrem k účinnému snižování emisí a naplňování klimatických cílů by mělo být přijetí aktualizovaných strategií. Přesný termín, kdy se k nim vláda má vrátit, zatím není známý. Vývoj budeme nadále sledovat.

 

Autorkou fotografií je Aneta Straková

 

Fotografie z události

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]