Otevřený dopis vedoucím představitelům*kám Evropské unie ke Strategické agendě 2024 - 2029

zveřejněno 30.05.2024

Centrum pro dopravu a energetiku se připojilo k otevřenému dopisu, v němž spolu s dalšími více než padesáti nevládními organizacemi požaduje zařazení sociálně spravedlivé a zelené klimatické tranzice do priorit nové Strategické agendy.

Jedině klimaticky neutrální, zelená, spravedlivá a sociální Evropa může čelit výzvám, jimž dnes čelí, stojí v dopise adresovaném prezidentovi Evropské rady Charlesi Michelovi, prezidentce Evropské komise Ursule von der Leyen a hlavám států a vlád členských zemí. V návrhu znění agendy zatím mezi tématy dominuje konkurenceschopnost, energetika, bezpečnost a globální angažovanost.

"Před pěti lety vznikla historická strategie: Zelená dohoda pro Evropu. Před evropskými volbami se ozývají hlasy, které volají po jejím zpomalení či pozastavení. To by ale bylo krátkozraké, zejména ve světle probíhajících krizí,” říká Kateřina Davidová, odbornice na klimatickou politiku. “Zelená modernizace evropských ekonomik pomůže Evropě zajistit větší konkurenceschopnost, bezpečnost a prosperitu. Boj proti klimatické změně by měl nadále zůstat jedním z hlavních úkolů nové politické reprezentace a jasnou prioritou Strategické agendy pro novou Evropskou komisi.”

Celý dopis si můžete přečíst ZDE.

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]