Z uhlí na plyn: Směřuje vláda k nové energetické závislosti?

zveřejněno 13.06.2024

Vláda včera schválila principy pro zjednodušení povolovacích procesů při výstavbě plynových zdrojů a nastavení tzv. kapacitních mechanismů. To znamená, že firmy budou od státu dostávat zaplaceno za to, že jejich plynové elektrárny stojí a jsou v případě nutnosti připraveny rychle naběhnout. Tato forma podpory jim tak má zajistit stálý příjem a jistější návratnost vstupních investic, představuje však riziko v podobě odklonu financí, které by jinak měly směřovat primárně do rychlého rozvoje obnovitelných zdrojů.

Prioritou vlády by ale měl být přechod z uhlí na obnovitelné zdroje všude tam, kde je to možné. To se neobejde bez intenzivní podpory státu a zavedení dlouhodobého strategického plánování také v oblasti teplárenství. Tam je potřeba zaměřit se na úspory energie, zateplování budov, využívání odpadního tepla a nahrazování uhlí a plynu například tepelnými čerpadly či udržitelně získanou biomasou.

Neúměrnými investicemi do přestavby stávajících uhelných elektráren na plynové – a výstavby nových plynových zdrojů – navíc riskujeme pouze přechod ze závislosti na jednom fosilním palivu k závislosti na jiném. Když započítáme také úniky metanu, které při těžbě, přepravě a zpracování fosilního plynu vznikají, jsou klimatické dopady spojené s fosilním plynem stejné, jako při spalování uhlí.

Fosilní plyn by mohl dočasně hrát roli jako záložní zdroj pro obnovitelné zdroje energie v podobě vysoce účinných kogeneračních jednotek a špičkovacích elektráren. Ty by však měly být provozovány organizacemi, nad kterými má stát kontrolu. Spoléhat se tedy na fosilní plyn jako na přechodný zdroj energie v situaci, kdy nemáme ani jasně vymezený termín ukončení jeho spalování, není dobré dlouhodobé řešení. Zvlášť v situaci, kdy k nám velká část dováženého plynu stále proudí z Ruska.

 

Veronika Murzynová se specializuje na otázky snižování emisí metanu, rychlejší ukončení využití fosilního plynu a dekarbonizaci dálkového vytápění. Má vzdělání v oboru aplikované fyziky a zkušenosti s výzkumnou prací v Evropském parlamentu zaměřenou na Green Deal a legislativu v oblasti energetiky a klimatu.

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]